FIELD

Research outline

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Graduate School Graduate School of Medical and Dental Sciences
Course Advanced Therapeutics Course
Field Functional Biology and Pharmacology
Department Oral Physiology
Homepage http://w3.hal.kagoshima-u.ac.jp/dental/physiol/oralphysiology/Top.html

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Contact

TEL.+81-99-275-6122 / FAX.+81-99-275-6128

Research interests

  • Neural mechanisms controlling jaw movements
  • Mechanisms inducing impairment of higher-order brain function following occlusion/mastication disorder
  • Molecular and neuronal mechanisms of the gustatory system
  • Development and aging of the gustatory system

Staff

staff dummy

Professor
Name Mitsuru SAITO
Specialized field Nerve Physiology、Oral Physiology
Research interests
  • Neural mechanisms controlling jaw movements
  • Mechanisms inducing impairment of higher-order brain function following occlusion/mastication disorder
  • 味覚情報に基いた内臓機能制御機構

Researche


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Associate Professor
Name Hirohito MIURA
Specialized field Sensory Molecular Biology
Research interests
  • 味細胞分化と味蕾の維持機構
  • 味受容とその調節機構

Researche Repository


staff dummy

Assistant Professor
Name Makoto OOKI
Specialized field Nerve Physiology
Research interests
  • 行動生理学
  • 味覚の受容伝達機構

Researche Repository

 

Research results

Mitsuru SAITO
  • 閉口筋筋紡錘および歯根膜機械受容器を支配する三叉神経中脳路核ニューロンには膜電位依存的に切り換えられる複数の機能モードが存在することを明らかにした。
  • カプサイシン摂取によって生じる様々な身体反応は、島皮質内で隣接している味覚野-内臓機能関連領野間の機能連関によって生じている可能性を見いだした。

Hirohito MIURA
  •  味神経からの誘導により味蕾の基底部の細胞で細胞増殖/分化誘導因子Shhが発現することを見いだした。
  • 味蕾内のShh発現細胞がI型(グリア様)、II型(甘味/苦味/うま味-受容)、III型(酸味-受容)細胞に分化することを明らかにした。

Makoto OOKI
  •  α-gustducinノックアウトマウスで、苦味物質の種類により忌避行動の程度に差があることを明らかにした。
  • 味神経切断前後の行動解析と神経応答解析の結果から、苦味情報伝達に口腔内部位差がある可能性を見いだした。

Research Grant List

Hirohito MIURA
Project・Event 文部科学省 科学研究費助成事業 基盤研究 (C)
Span 2014年4月1日~2017年3月31日(予定)

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